www.raymondverbruggen.nl | TIP
Vakantie Zweden 2007

Zaterdag 7 juli 2007

Gisteren zijn we in de avond vertrokken. Na een hectische week, de dood en begrafenis van Jos hadden we de behoefte om toch een start te maken met onze vakantie. We zijn Duitsland ingereden tot aan ongeveer 100 km onder Bremen. Een klein plaatsje genaamd Damme had een camperplaats bij een vliegveld. Daar hebben we overnacht.

Vanochtend hebben we lekker uitgeslapen, Ray en Wouter hebben een beetje rondgekeken op het vliegveldje. Het weer is onstuimig. Vannacht heeft het hard gewaaid en geregend. De reis gaat vandaag naar Puttgarden in Noord Duitsland. We hopen tot aan Malmö in Zweden te komen. In het capitool reisgidsje heb ik al een beetje gekeken wat er in het Zuiden van Zweden aan bezienswaardigheden is. Er zijn voldoende leuke dingen te zien.


Zondag 8 juli 2007

We zijn in Zweden! Via de Öresundbrug vanuit Kopenhagen naar Falsterbo in Zweden. We hebben een camping opgezocht omdat de diepvries van de koelkast niet optimaal werkt. Het is beter om even aan het stroom te staan dan kan de diepvries weer flink koelen.

We komen via het natuurreservaat bij een camping op een soort schiereilandje. Het heeft hier de afgelopen dagen flink geregend zo te zien. We mogen een plekje op de camping uitkiezen. Raymond draait de camper er achterwaarts in. Op het moment dat hij iets wil bijsturen draaien de wielen vast in de drassige grond. Bij iedere dot gas die hij geeft draaien de wielen vaster de grond in. Er komen twee Noorse gasten aan die uitleggen hoe ze de camper los gaan krijgen. Net zoals ze 's winters in Noorwegen wagens uit de sneeuw krijgen. Een beetje wiegen. Maar wat ze ook proberen, de camper blijft vastzitten. Uiteindelijk komen ze met twee aluminium leggers (waarmee je een auto op een vrachtwagen rijdt). Deze leggen ze onder de voorwielen en de camper is los! Gelukkig.


Onze eerste nacht in Zweden was heerlijk. We hebben lekker uitgeslapen en gaan de omgeving een beetje verkennen. We rijden naar Skanö waar we even pinnen en boodschappen doen. Ook gaan we een strandwandeling maken.

Oh, wat hebben ze hier veel lekkers in de supermarkt. Na een tijdje te hebben rondgereden gaan we naar Höllviken. Hier zou een vikingdorp en een museum zijn. Het is inmiddels laat in de middag. We ontmoeten in het vikingdorp een aantal vikingen.

Een vikingdame, die van oorsprong Duitse is en in een ziekenhuis als laborante werkt, vertelt ons dat er onlangs een grote vikingbijeenkomst is geweest. Zij en haar vriend gaan hier meestal naartoe om vervolgens nog twee weken in een vikinghuisje te verblijven. Haar vriend is voor hobby smid in het dorp. Gedurende hun vakantie probeert zij haar eigen vikingkleding te naaien en toeristen te informeren. Het is heel erg leuk in het vikingdorp.

Ik besluit aan de beheerder te vragen of we op de parkeerplaats mogen overnachten. Dan kunnen we morgen nog even gaan kijken in het dorp. Het mag! Stel je voor, we staan ongeveer 20 meter van zee vlak bij een vikingdorp, super toch!


Maandag 9 juli 2007

Na een heerlijke nacht ziet de ochtend er veelbelovend uit. De zon schijnt en het is heerlijk weer. Het waait wel hard maar het is nog steeds droog. Na een lekker ontbijtje gaan we weer naar het vikingdorp. Dit keer beginnen we met het kijken van de film in het museum. Inmiddels hebben we in het winkeltje gekeken naar spullen die we wel zouden willen hebben. Zoals een boek over Runen (hoe kan dat nou?), een boek over de vikinggoden (hoe onvoorspelbaar) en een tijdschrift over de paarden van vikingen (dit keer vindt Wouter het ook leuk).

Nadat we nog eens een leuke ochtend in het vikingdorp hebben doorgebracht gaat de reis verder naar Trelleborg. Hier is een gedeelte van een oud vikingfort herbouwd. In 1995 is 1/5 deel in oude staat hersteld. Hier willen we eens kijken.

Ook dit is weer een geweldige bezienswaardigheid. Tjonge, wat indrukwekkend! In het restaurant bij het fort ontmoeten we een hele vriendelijke dame. Zij maakt voor ons een tekening van de zuidkust met daarop aangekruist de dingen die we echt moeten gaan zien. Ook geeft ze ons een tip over een overnachtingsplaats die Smygehuk heet. Hier moeten we volgens haar echt naartoe.

Zo gezegd zo gedaan.

Wat een gave plek zeg! We staan op een veld met campers en caravans. We kijken op een weiland met Ijslanders en achter dat weiland begint een kiezelstrand met daaraan de Oostzee. Wauw!

Na het avondeten gaan we een wandeling maken naar de boerenhoeve waarin het Turistbyro is gevestigd. Van daaruit wandelen we naar een bunker op het strand. Hier wil Ray graag foto's maken van Aalscholvers. Hij gaat zijn telelens even halen en Wouter en ik blijven bij de bunker.

Nadat Ray een aantal foto's heeft gemaakt wandelen we richting de haven waar we bij de plaatselijke ijskiosk een heerlijke ijsco eten.


Dinsdag 10 juli 2007

De ochtend begint met het halen van broodjes bij de bakker. Ondertussen maak ik een tafeltje buiten klaar want het is alweer zonnig weer! Een heerlijk ontbijt in de buitenlucht. We doen het lekker rustig aan, ik ga wat lezen, Wouter gaat tekenen en Ray is met foto's bezig. In de middag vertrekken we richting Kåseberga. Hier is een vikingbegraafplaats in de vorm van een stenen schip. 59 stenen vormen een schip dat een viking als graf heeft gekregen. Er zijn een aantal bijzondere dingen aan de hand met deze plaats. Zo is het mogelijk om de langste en de kortste dag te meten. Het is het meest horizontale punt dat men heeft gevonden en in de stenen (in sommige van de stenen) zijn punten uitgebikt. Het is een mooie wandeling naar het punt waar het stenen schip ligt en er cirkelen twee deltavliegers over het gebied.

Na dit bezoek gaan we verder langs de kust op zoek naar Sandhammaren. Dit zou het mooiste zandstrand van Zweden moeten zijn. Nou inderdaad. Het is niets teveel gezegd. Tegen de tijd dat wij arriveren is het reuze druk. Wouter gaat meteen naar het strand.

Ray en ik gaan een broodje met worst kopen om mee te nemen naar het strand. We blijven een poosje hier zodat we lekker kunnen genieten. De plek waar de camper staat is een parkeerplaats. Het is erg ongelijk en als het zou gaan regenen zou dat volgens Wouter en mij nog wel eens problemen kunnen opleveren. Dus we gaan op zoek naar een andere plek.

Een afslag verder bij Mälarhusen vinden we een parkeerplaats waar nauwelijks auto's staan. Dit is eveneens een pad tussen de duinen richting zee. Hier blijven we. Wouter kan nog lekker even naar zee.

De reden waarom het hier niet zo druk is wordt ons duidelijk. Er ligt veel rottend wier langs de branding. Het maakt ons niet uit het is een mooie plek om te kamperen.


Woensdag 11 juli 2007

En weer schijnt de zon. Heerlijk! We gaan lekker ontbijten en nemen rustig de tijd. Wouter gaat alvast naar het strand. Wij nemen later onze stoeltjes mee en gaan ook naar het strand. Het is heerlijk weer. Even kan ik zelfs in badpak zitten. Helaas wordt de wind harder en dan is het te fris om in badpak aan het strand te blijven zitten.

Na de middag heeft Wouter twee forten gebouwd en de lucht begint te betrekken.

We besluiten verder te trekken richting Kivik. Daar zou een koningsgraf van een viking te vinden zijn. Onderweg doen we een paar boodschappen. Tegen 16.00 uur arriveren we bij het koningsgraf. Bij het huisje van de kaartjesverkoop nestelen zwaluwen. Er wordt gewaarschuwd door middel van een bord. Maar ik wil toch even kijken en jawel hoor, een zwaluw poept op mijn hoofd. Hilariteit alom natuurlijk! Het koningsgraf is indrukwekkend. Er liggen een aantal stenen met afbeeldingen erop. Iedere afbeelding heeft weer een andere betekenis. Dit graf is in 1748 door een aantal boeren ontdekt.

In de nabije omgeving van het graf ligt een theehuisje. We gaan hier even een kop koffie drinken. Het ligt aan een klein stroompje bij een voormalige molen, heel idyllisch.

We besluiten een plek te zoeken om te overnachten. Dat blijkt in deze omgeving een stuk moeilijker te zijn. Overal staan borden dat kamperen verboden is. Uiteindelijk komen we op een camping in Åhus terecht. Het is dan ook wel een schitterende camping! We vinden een mooie plek en blijven hier overnachten. Het weer is inmiddels echt slecht geworden. Het regent hard en het is koud.

Donderdag 12 juli 2007

Het weer is opgeklaard en het zonnetje schijnt alweer. We gaan lekker ontbijten met vers brood en daarna een lekkere warme douche! Dat was alweer een tijdje geleden.

Vervolgens gaan we op weg naar Karlskrona. Karlskrona is gebouwd op verschillende eilanden in de Blekinge achipel en kreeg in 1680 stadsrechten. Het ontwerp schijnt geïnspireerd te zijn op zowel Versailles als Rome. Men besloot de belangrijkste Zweedse marinebasis in Karlskrona te vestigen omdat de vloot in Stockholm 's winters vaak was ingevroren en er verder zuidwaarts een ijsvrije haven nodig was. Als we een parkeerplaats hebben gevonden is het ongeveer 14.30 uur. We gaan even rondwandelen om te kijken waar het museum is en tot hoe lang het geopend is. Het blijkt binnen loopafstand van de camper te zijn en de schepen buiten zijn tot 17.00 uur te bezichtigen terwijl het binnengedeelte van het museum tot 18.00 uur open is. Buiten het museum ligt een mijnenveger en een torpedojager. Beide schepen kunnen we bezichtigen.

Onwijs gaaf is dat. De mijnenveger vindt ik zelf het leukst om te bekijken. Hier zijn namelijk veel ruimtes waar je in mag kijken en met poppen is een waarheidsgetrouwe weergave gemaakt.

De torpedojager is van 1974 en tot 1996 in actieve dienst geweest van de marine en is in de haven aangemeerd zoals hij verlaten is door de laatste bemanning.

In het museum kijken we onze ogen uit. Er zijn modellen van oude oorlogsschepen, een uiteenzetting over hoe er vroeger gebouwd werd. Hoe duur het was om schepen te bouwen. Er is teveel om op te noemen. Via een trap komen we onder het museum waar we door middel van een gang waarin kijkglazen zijn aangebracht een wrak kunnen zien liggen. Spectaculair!

Ook is er een wapenkamer met allerlei soorten wapens, je moet hierbij denken aan pistolen (heel oud) maar ook zwaarden, degens en zelfs kanonnen. Ook is er een speciaal geprepareerde ruimte waar oude boegbeelden tentoongesteld worden. Schitterend!!! Op de eerste verdieping wordt nog speciale aandacht besteed aan duikboten. Een hele grote ruimte hiervoor gereserveerd.

We blijven ons steeds weer verbazen en om 18.00 uur (als het museum sluit), helpen wij het licht uitdoen :-)


Vrijdag 13 juli 2007

We zijn blijven overnachten op de parkeerplaats in de haven. Jeetje wat kunnen meeuwen kabaal maken. Ook heeft de hele nacht een motor staan stampen. Minder prettig dus. Maar de zon schijnt alweer en het ziet er schitterend uit.

Vandaag willen we de binnenstad van Karlskrona gaan bezichtigen. Karlskrona bezit een aantal bezienswaardigheden uit de Zweedse oudheid. Twee pleinen, Stortorget op het eiland Trossö en Admiralitetstorget vormen het middelpunt.

Stortorget het imposante plein (dat het grootste van Noord Europa heet te zijn) wordt volgens de baroktraditie geflankeerd door twee kerken. Frederikskyrkan is een grote basiliek die in 1744 is ingewijd. De zuidelijke toren bezit 35 klokken die drie keer daags slaan. Ik kan getuigen dat het mooi klinkt.

De andere kerk, Heliga Trefaldighetskyrkan wordt ook wel de Duitse kerk genoemd, naar admiraal-generaal Hans Wachmeister die ertoe inspireerde en in de crypte ligt begraven.

Op het plein (Stortorget) is de markt, heel gezellig en gemoedelijk. Ik heb nog een leuk T-shirt op de kop getikt.

Vanaf het plein gaan we naar Bjorkholmen een wijk die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hele leuke, kleine houten huisjes van ongeveer 300 jaar oud. Een prachtig wijkje om door te lopen.

We wandelen op ons gemak langs alle bezienswaardigheden en gaan daarna lekker zijdelings van het grote plein een kop koffie met koek drinken.

Daarna wandelen we terug naar de camper om de reis te vervolgen naar Småland.

We komen terecht in Växjö op de camping Evedal. Een hele mooie camping gelegen aan een groot meer. Wel een paar meeuwen maar gelukkig niet zoveel.

Wouter wil meteen gaan zwemmen en Ray wil ook wel een duik wagen. Het water voelt kouder aan dan het er in eerste instantie uitziet. Maar stoer als ze zijn gaan ze toch wel even zwemmen. Ik vind het knap hoor! Mij te koud.


Zaterdag 14 juli 2007

Het moest er natuurlijk nog van komen deze vakantie, ik ben ziek. Gedwongen bedrust, ik kan gewoon even niet anders. Wouter heeft inmiddels een paar vriendjes gevonden en vermaakt zich uitstekend. Ray gaat lekker lezen en we hebben een rustige dag. Wouter gaat aan het eind van de dag nog even zwemmen (en dat is maar goed ook). Ze hebben met z'n drietjes de hele dag rivieren, kanalen en dammen gegraven en gebouwd. Ze zijn onherkenbaar zwart. Zwemmen is een hele goede optie!

's Avonds voel ik me iets beter en we wandelen een eindje over het gebied van de camping en daaromheen. Het ligt heel mooi en het is hartstikke mooi om rond te wandelen.


Zondag 15 juli 2007

Het is nog steeds goed weer en Ray en Wouter hebben een geweldig idee voor vandaag. Ze gaan kanoën. Nadat we relaxed hebben ontbeten en even gelezen en gespeeld hebben, gaan ze een kano ophalen.

De zon schijnt nog steeds maar er staat wel een harde wind. Ik loop even mee voor de te water lating en de bijbehorende foto's.

Als ze steeds verder van de kant gaan is er voor mij niet zoveel meer te zien dus dan ga ik bij de camper een boekje lezen. Ze zouden een uur wegblijven dus na een uur kuier ik weer langzaam naar de rand van het meer. Ik zie ze in eerste instantie nog niet maar na verloop van tijd komen ze in het vizier. Ik zwaai en zwaai maar er wordt niet terug gezwaaid. Later wordt mij duidelijk waarom. De wind is zo hard dat iedere beweging behalve roeien hen terug drijft.

Wouter is helemaal kapot als hij aankomt. Hij heeft het gevoel alsof hij een auto de berg op heeft geduwd zegt hij. Ze hebben hard moeten roeien om weer terug op deze plek te komen.

We brengen de kano terug en gaan een ijsje halen. Wederom een heerlijke, relaxte en geslaagde dag.


Maandag 16 juli 2007

De zon staat te stralen aan de hemel, wat een heerlijk weer! Vandaag gaan we weer een stukje op weg. Het doel is Vimmerby. In Vimmerby is Astrid Lindgren's Värld. Vimmerby wordt al jaren geassocieerd met Astrid Lindgren, die in Näs werd geboren en veel van haar populaire kinderboeken in deze streek situeerde. Al haar geliefde personages zijn te zien in het park. Hier gaan we vandaag naartoe.

Eerst even boodschappen doen en pinnen. Ik vind het bijna een uitje om boodschappen te doen in het buitenland. Een grote supermarkt aan de rand van de stad en dan lekker rondneuzen. Wat ons in Zweden opvalt is de enorme hoeveelheid snoep die in supermarkten te koop is. Overal hebben ze bakken waar je zelf op kan scheppen! Heel erg verleidelijk.

We komen rond 15.00 uur aan bij Astrid Lindgrens Värld. Het is ongeveer 26°C, heerlijk weer dus.

Het park is nauwelijks te beschrijven. Ik geloof dat ik nog nooit van mijn leven zoveel kinderen bij elkaar heb gezien. Het is er netjes en schoon, er zijn geen mopperende moeders of vaders en de kinderen vermaken zich uitstekend ...

 

Tijdens de voorstellingen van Pippi en Rovena de Roversdochter is het muisstil, je kunt echt een speld horen vallen. Ongelofelijk!

En dan het park zelf, alles is even mooi.

Het huis van Emil, Karlsson, Rovena en Pippi ze zijn er allemaal. Alles is even mooi om te zien. De huizen zijn allemaal miniatuur gebouwd, echt voor kinderen.

De kinderen kunnen overal in en op klimmen. In Villa Villekulla (Villa Kakelbont) ben ik ook binnen geweest. Hier is een voorstelling met Pippi, hartstikke leuk. Meneer Nilsson zit in de schoorsteen en Vlekje het paard staat naast het huis

We genieten van alles. Ik vind het geweldig in het park. De timmerschuur van Emil is natuurgetrouw met houten beeldjes,

en het grote huis van Nilsson met grote tafel en stoelen is een waar paradijs voor kinderen om op te klimmen.

Om 18.00 uur sluit het park en wij zijn warm en loom.

Ray heeft enorme hoofdpijn dus we wachten even met wegrijden totdat hij zich iets beter voelt.

Het plan is om een slaapplek te zoeken bij een meertje in de buurt. We hebben op de plattegrond gezien dat we daar mogen zwemmen. Het duurt even voordat we het hebben gevonden maar als we er zijn is het weer een plaatje.

Ray en Wouter gaan meteen zwemmen. Ik ga van de Zweedse rijst nasi proberen te maken.

Na het eten gaan we nog lekker even lezen en gameboyen. We gaan laat slapen.

Dinsdag 17 juli 2007

Het is 10.00 uur als we wakker worden. Als ik de dagen beschouw dan slapen wij gemiddeld 10 tot 11 uur. We liggen in ieder geval gemiddeld 12 uur in bed. Hoe bedoel je uitrusten!

Ray en Wouter gaan voor het ontbijt weer zwemmen in het meertje. Inmiddels komen er steeds meer mensen het water opzoeken. Het belooft dus weer een warme dag te worden. De zon schijnt niet zo uitbundig als de laatste dagen maar de wind is gewoon warm. Het is echt lekker buiten.

 

We willen richting Norrköping maar we gaan wel met een omweg. Er is een Nationaal Park genoemd Norra Kvill ongeveer 20 km ten noordwesten van Vimmerby. Het is een gebied van maagdelijke bossen in de hooglanden van Småland waar naaldbomen van 350 jaar oud staan. Deze wijsheid is allemaal te vinden in het boekje Zweden van Capitool.

We vinden het park en nadat we een rugzak met water en iets te knabbelen hebben ingepakt gaan we op weg.

Het is een prachtige omgeving. De grond lijkt bedekt met een tapijt van mos, we zien schitterende paddestoelen en enorme rotspartijen.

 

Ook deze laatste zijn volledig bedekt met mos. We komen langs een meertje waar waterlelies en waterdrieblad groeien.

We vervolgen onze weg naar het uitzichtpunt.

Ongelofelijk! Wat een enorm bos. We ontmoeten daar nederlanders die (net als ons) niet de 350 jaar oude dennen kunnen vinden. Dat mag voor ons de pret niet drukken, het is adembenemend mooi in dit gebied.

De wandeling duurt ongeveer 3 uur. We besluiten toch nog verder te trekken ondanks het late tijdstip. Via een (niet op de kaart te vinden) weggetje rijden we richting Kisa. In Tildersum komen we langs een kerkje met een zeer aparte klokkentoren.

Ray gaat hier een aantal foto's maken en we eten een hapje. De reis gaat immers nog steeds naar Stockholm. Als we iedere dag maar een paar kilometer rijden komen we daar nooit!

Het weer wordt slechter en slechter en Raymond rijdt na Kisa de autobaan op richting Stockholm. We zijn pas heel laat in Gamla Stan (het oude stadsgedeelte). We hebben nog met Louis gesmst of hij via Erik een mooie kampeerplaats in de buurt van het oude stadscentrum wist...

We staan rond 21.15 uur op een parkeerplaats en ik wil eerst koken en iets eten voordat we verder gaan kijken. Ray en Wouter gaan op zoek naar iemand die een stadplattegrond of informatie heeft over camperen. Ondertussen bel ik Jolene of zij op internet kan kijken of er wel camperplaatsen zijn in Stockholm.

Ray en Wouter hebben succes! Ze komen terug met een uitgebreide stadsplattegrond en ze weten een camperplaats. Op hetzelfde moment belt Jolene die inmiddels dezelfde camperplaats heeft opgeduikelt via Google. Ook kan ze ons informeren over het feit dat Stockholm bekend staat als de minst campervriendelijke plaats van Zweden. Alsof wij dat nog niet hadden opgemerkt...

Er is een camperplaats genaamd Langsholm. Na het eten rijden we erheen. Over een smal bruggetje en dan komen we onder een grote brug terecht.

Zover het oog reikt zien we campers! We zijn in ieder geval op de goede plaats. Het is inmiddels 23.45 uur, tijd om te gaan slapen dus.

Woensdag 18 juli 2007

Deze ochtend kunnen we pas goed zien waar we zijn en hoeveel campers er staan. Ray gaat naar de beheerder van de camperplaats en naar het blijkt staan we op het gemeenteparkeerterrein in plaats van de camperplaats. We verplaatsen de camper, krijgen een sleutel voor de toiletten en de douches en er is een beheerder van 's ochtends vroeg tot 22.00 uur 's avonds. Waarschijnlijk zijn we dan allang weer weg maar voor the time being is het wel prettig.

We hebben besloten om met de metro naar de Gamla Stan te gaan. We staan dan nagenoeg in het centrum en kunnen daar alle kanten op.

Als we aankomen op het juiste station moet Wouter inmiddels zo nodig naar de wc dat we maar eens eerst op zoek gaan naar een cafeetje met een toilet. We gaan een kop koffie drinken met appelgebak. Ze hebben hier heerlijke vanillesaus die ze daaroverheen doen.

We gaan allemaal plassen enzo ook na de koffie en thee nog even proberen en dan gaan we de stad in.

Op de plattegrond staan de winkelstraten en bezienswaardigheden duidelijk aangegeven. We beginnen in de winkelstraat, heel erg leuk, wel veel souvenirwinkeltjes.

Ondertussen komen we langs prachtige kerken, pleinen, het koninklijk paleis en nog veel meer.

Tegen een uur of drie besluiten we een hapje te gaan eten. We zoeken een restaurant en kiezen een plaatselijk gerecht. Het eten is heerlijk! Ik neem een lekker wijntje (pinot gris) en Ray neemt een Guiness. Wouter springt uit de band met een glas Cola. Wouter eet zwaardvis, ik kies een fishstew en Ray neemt pasta met vis.

Als we net klaar zijn met eten begint het even hevig te regenen. We wachten de bui af en gaan verder met sightseeing. Eerst nog een stukje winkelstraat en later via de Opéra naar de andere zijde van het Koninklijk Paleis.

Aan het paleis zitten prachtige watervallen, via de trap komen we bij een zijingang. Er staat een wachter die door Wouter gefotografeerd wordt

De hekken zijn rijkelijk voorzien van ornamenten en achter het hek ligt een tuin. We lopen om het Paleis heen en zijn aan de voorzijde. Hier is ook een museum gevestigd betreffende de Koninklijke Stallen. Helaas is het al vijf uur geweest als wij daar zijn en is het museum al gesloten. Ook aan deze zijde staat een wachter en Wouter wil wel graag even met hem op de foto. Om de wachter en zijn huisje zijn een lijn geschilderd, binnen deze lijn mogen de toeristen niet komen.

Aan deze kant van het Paleis ligt ook de Finse Kerk, als je niet oplet zou je dit kerkje niet eens opvallen. Het ziet eruit als een gewoon groot huis. We gaan nog verder om het Paleis en komen op het binnenste plein. De zon schijnt en het is gewoon warm als we daar zijn.

Gelukkig heeft Ray een polarisatiefilter op zijn fototoestel en kan hij daardoor nog steeds mooie foto's maken. Hij laat ons iedere keer zien wat het verschil is met en zonder het filter...

We lopen via allerlei kleine steegjes en het Stortorget (grote plein met fontein en terrasjes) terug naar de winkelstraat.

In de winkelstraat gaan we nog even terug naar het vikingwinkeltje dat we die ochtend hebben ontdekt. Het winkeltje heet Handfaste...

Ray koopt een mooi boekje over “Wisdom of the Vikings” voor mij en een echte vikingmunt voor Wouter.

Uiteindelijk komen we bij de haven waar we gisteren gekookt en gegeten hebben. Er liggen schitterende boten in de haven en Wouter wil ze graag fotograferen.

Via de tunnelbana (metro) gaan we weer terug naar de camperplaats. We besluiten niet nog een nacht op deze (vooral luidruchtige) plek te overnachten. Het weer is goed en we willen een eindje buiten Stockholm een plaatsje voor de nacht zoeken.

Na een paar uur gaan we de autobaan af en rijden richting Strömsholm. Achter het slot van Strömsholm vinden we een mooie plaats om te gaan slapen. Wouter heeft nog een beetje honger en neemt nog wat te eten maar daarna gaan we lekker slapen.


Donderdag 19 juli

Ik hoor vaag in mijn slaap het geluid van paardenhoeven. Nu is dat niet zo gek in deze omgeving omdat Strömsholm hèt centrum van de ruitersport in Zweden is. Na het ontbijt gaan we even rond het slot kijken. Het slot is gebouwd in 1679 en in barokke stijl opgetrokken. Tot de 19e eeuw is alleen de benedenverdieping gebruikt. In de 19e eeuw is het slot overgenomen door het leger. In de omgeving van het slot ligt een renbaan voor de ruitersport. In het winkeltje op het terrein van de sport kun je zien dat alles in het teken van paarden staat. Er zijn schilderijen, snuisterijen en beelden van paarden.

In Strömsholm zelf zijn stallen gevestigd die daar sinds de 18e eeuw zijn. Alles hoort bij het slot en haar landerijen. Dit is goed te zien aan de bouw en de kleuren waarin de gebouwen geschilderd zijn.

Een rijschool, hoefsmid, zadelmakerij en marketenterij maken deel uit van het complex dat in zijn geheel in het teken staat van de paardensport. Ook een dierenkliniek is op het terrein gevestigd.

We nemen ruim de tijd om dit alles te gaan bekijken.

Na de koffie besluiten we te vertrekken. Gisteren hebben we overlegd dat we uiteindelijk een paar dagen op een camping aan het Vänern willen staan. Hier willen we onze vakantie besluiten. Het Vänern is het grootste meer van Zweden. Volgens onze berekening ligt de camping nog wel een heel eind uit de buurt maar we kunnen zien hoever we zullen komen. De weg ernaartoe is voor een groot gedeelte autoweg. De camping die we hebben uitgezocht is Vita Sandars Camping in Mellerud. Volgens de ANWB Campinggids is dit een zeer kindvriendelijke camping. We vinden het wel fijn als er ook voor Wouter leuke dingen zijn, zoals rotsen, water, zwembad, springkussen etc.

Zonder al te veel oponthoud komen we in Mellerud. Onderweg hebben we nog een beetje regen gehad maar nu we in de plaats zelf zijn schijnt de zon alweer. We gaan eerst even boodschappen doen voordat we naar de camping gaan.

De camping blijkt zeer geliefd te zijn. Als we bij de receptie staan ben ik bang dat we niet eens een plaatsje kunnen krijgen. Gelukkig blijken er nog twee plekken voor een camper te zijn. Wat een mooie camping is dit. Geweldig. We krijgen een mooie plek waar we via een paadje op het meer uitkijken.

Het is zes uur en we gaan lekker bbq-en.

Vrijdag 20 juli 2007

De zon schijnt! Het is prachtig weer. Wouter gaat broodjes halen bij de campingwinkel en we gaan lekker ontbijten. Na het ontbijt gaat Wouter naar het zwembad. Wij gaan lezen en luieren in de zon bij de camper. Na de middag wandelen we even naar het meer.

Ray maakt een paar foto's en we wandelen naar het zwembad om te kijken of Wouter zich nog vermaakt. Hij ligt lekker in het zonnetje bij het zwembad. Hij loopt met ons mee naar de camper.

Na het avondeten (pannenkoeken) gaan we een toetje halen bij de ijscoboer. Er zijn in de loop van de dag een aantal oude vrachtwagens gearriveerd. Op de vrachtwagens zit een plaatje over een treffen in Zweden. Vermoedelijk verzamelen de wagens hier op de camping. Heel erg leuk om te zien. Vrachtwagens uit Nederland, Duitsland en Zweden gebouwd vanaf 1950 of zo. Er staan wel 100 wagens over de camping. We gaan bij iedere vrachtwagen even kijken.

Omdat het 's avonds behoorlijk afkoelt gaan we vrij vroeg naar binnen. We maken Wouters bedje klaar en gaan zelf nog een beetje lezen. Een avondje vroeg naar bed is ook wel lekker.

Zaterdag 21 juli 2007

Het weer is vanochtend minder mooi dan gisteren. Het is een beetje bewolkt.

Wouter en Ray gaan brood halen bij de campingwinkel. We gaan weer uitgebreid ontbijten. Wouter gaat na het ontbijt spelen, Ray gaat afwassen en ik ga beginnen met het bijwerken van de afgelopen dag van het reisverslag.

Vandaag wordt ook weer een luie dag. Lekker lezen, een beetje schrijven en een beetje hangen. Echte vakantie dus. We willen de site graag in de lucht hebben als we terugkomen van vakantie dus gaan we vandaag ook alvast een aantal foto's uitzoeken.

Bjørna